Čtvrtek 16. listopadu začal s jasným záměrem - ponořit se do francouzského jazyka a kultury co nejhlouběji to jen půjde. Naše skupinka jedenácti statečných vyrazila hned zrána vyzbrojena pracovními listy do hlavního města. Na programu byla prohlídka Francouzského institutu ve Štěpánské ulici spojená s projekcí filmu, který si studenti sami zvolili.

Pracovnice mediatéky, která se nás ujala, nás zásobila spoustou tipů, co lze v místní knihovně najít. Bez povšimnutí nezůstaly komiksy, časopisy ani překrásně výtvarně pojaté knihy. Příznivci videoher uvítali zprávu, že si mohou rezervovat čas a přijít si zahrát na místním zařízení. Prostoj před začátkem filmu nám vyplnila prohlídka Librairie francophone neboli francouzského knihkupectví, které sídlí v budově a také shánění odpovědí na otázky v pracovních listech, například o právě probíhajícím Festivalu francouzského filmu.


Zákaz svačení bylo při čekání těžké dodržet. Zážitek dne - konverzace s rodilou francouzskou.

Další část programu se bohužel díky technickým problémům nevydařila podle plánu, a tak si na vybraný film Un vrai bonhomme ještě chvíli počkáme. Naštěstí nám bude umožněno pustit si ho přímo ve škole ze streamu, tentokrát ovšem bez komfortu červených plyšových sedadel. Navíc jsme jako kompenzaci získali krabici pomůcek do výuky francouzštiny včetně hry Triboo, kterou brzy vyzkoušíme. Merci, l´Institut français!

Jaký by to byl francouzský den, kdyby nebyl zakončen něčím na zub? Vyhlášené pekařství a bistro Au Gourmand bylo naštěstí skvěle zásobeno. Vitríny se prohýbaly typickými dezerty, slanými koláči a dalšímu lahůdkami. Na řadu přišly nejprve sladké a slané palačinky, později došlo i na nákup super křupavé bagety nebo malého zákusku na doma. Další návštěva bude muset počkat, až si opět našetříme do prasátka.


Je libo éclair, tarte au citron nebo forêt noire?

Těm, co se v pekařství zdrželi o něco déle, se naskytla příležitost ochutnat alespoň očima degustaci Beaujolais nouveau nachystanou ve dvoře. Francouzská obdoba svatomartinského vína se podává spolu s kvalitními sýry a sušenými salámky, ale to už je jiná kapitola.

Michaela Jelínková